header_006.jpg header_005.jpg header_004.jpg header_001.jpg header_003.jpg

Waar de school voor staat

Neem de ruimte, laat je zien!

Kinderen zijn mensen. Wereldburgers, die er recht op hebben dat iedereen hen serieus neemt: hun verlangens, hun verdriet, hun kijk op de wereld. Ze hebben recht om vrijuit te spreken en op een omgeving die hen laat merken dat hun mening er toe doet. Kinderen zijn kinderen. Het is geen kunst hen aan te passen aan de wereld van volwassenen. De kunst is hen de kans te geven de wereld aan te passen. Wij geloven dat kinderen beter worden als zij de ruimte nemen en genieten van wat ze nu bereiken.

Onze overtuiging is dat we leerkrachten (kinderen) leren eigenaar te worden en te blijven van hun eigen leerproces en uiteindelijk hun leven. We vinden dat dit leren vooral gebeurt door te doen, te ervaren en vooral door te reflecteren. Bovendien vinden wij dat al deze onderdelen alleen echt tot ontwikkeling kunnen komen als het leerproces plaats vindt samen met anderen. Samenwerking met anderen heeft een optimaal resultaat als ieder volledig in zijn of haar eigen kracht is. Dat gebeurt door gebruik te maken van talenten. Wij geloven er in dat talenten van leerkrachten (kinderen) zichtbaar gemaakt moeten worden om gebruikt te kunnen worden. Dit is nodig voor het proces van leren, de samenwerking en zeker ook voor het vergroten van het zelfinzicht.

Onze identiteit

In alle groepen gebruiken we de methode “Trefwoord”, die  thema’s uit de leefwereld van de kinderen van verschillende kanten belicht. De Bijbel is één van de bronnen daarvoor. Maar ook op bijvoorbeeld gedichten, verhalen en muziek kunnen kinderen reageren en reflecteren.

Wat wij beloven

Jij bent belangrijk! En wat jij belangrijk vindt, dat vinden wij belangrijk. Je passie, je talent, je blijdschap, je verdriet, je boosheid, je idealen en verlangens. Jij telt volwaardig mee. Bij ons krijg jij de ruimte. Ons eerste doel is horen en luisteren naar wat jij te zeggen hebt. De ruimte die jij krijgt, leren we zelf te nemen. Bij ons leer je jezelf te laten horen en jezelf te laten zien. Want als jij jezelf niet laat zien, dan mist de wereld jou. En dat laten we niet gebeuren. Wij gunnen de wereld jou en andersom. De ruimte die jij krijgt, deel je met anderen. Jij moedigt anderen aan om zichzelf ook te laten zien. En samen maken jullie een wereld van verschil.

Janusz Korczak is een bron van Inspiratie voor de manier van werken op De Vuurvogel. Wie was hij?

© PCBO basisschool - de vuurvogel - Ontwerp: Koning Harder - Technische realisatie: QplusQ